Thursday, February 2, 2017

It's a Beautful Day

Assalamualaikum,
Berhabuknya blog ni. Sapu-sapu sikit. Okay start typing...

So my very last entry is about I'm engaged to this lovely man right?

It goes very well Alhamdulillah syukur. Bertunang hanya 3 bulan. Masyallah, masa tu di fikiran masih bermain-main "Betul ke kau nak jadi isteri orang ni? Besar tanggungjawabnya tau." Masa tu rasa macam main-main je. Bila lihat cincin di jari, oh tunangan orang rupanya aku ni. 3 bulan bukan lama, banyak preparation yang nak diuruskan. Agak haru-biru juga tapi Alhamdulillah okay.

Sejujurnya pada waktu tu aku tak punya apa. Kerja freelance, memang risau mampukah? Tapi orang tua banyak pesan pada aku mengadulah pada yang Esa. Ya, memang atas sejadah itulah aku mengadu dilinangi air mata. Tak ada kata manis yang tersusun di bibir, aku hanya menyebut "Ya Allah yang Maha Kuasa, Engau permudahkanlah setiap langkah ini dan bawalah aku keluar dari kesulitan."


Pejam celik-pejam celik, tinggal beberapa jam je lagi. Masa tu tak rasa apa lagi gemuruh takda apa takda. Dalam fikiran nak siap mekap, make sure bridesmaid dah ready, hantaran bawak pegi masjid terus. Semua dah berkumpul di masjid. Masa tu aku tunggu dalam kereta dengan Aisyah (kawan high school). Mata meliar dok cari seorang jejaka yang janji nak pakai baju warna sama, iaitu off white. Ha time ni dah bergegor tangan, kaki dah goncang-goncang. Dia punya nervous tu hahaha. Tak lama lepastu si dia pun tiba dengan abangnya. "Waduh, segaknya! Hensem betul lah" jerit dalam hati jela.


Tapi bila dah duduk depan tok kadi, tengok muka-muka sanak saudara nervous tu automatik hilang. Hati rasa tenang je. Maka sesi ceramah pendek pun berjalan. Time tu kesian tok kadi tengah syok ceramah, dewan belakang tengah buat kelas apa tah, pasang microphone salah setting satu masjid dengar. Jenuh la tok kadi kuatkan suara nak perjelas ceramah dia. Sampai semput-semput tarik nafas. Tak baik gelak tau. Gelak dalam hati je.


Maka, dengan sekali lafaz, sah lah aku sebagai seorang isteri kepada Abdul Rauf, jejaka berketurunan Melanau, Sarawak. Time tu kena cover sikit, jangan nak sengih sangat. Time nak salam ibu mertua tu tangan menggigil. Sebab rasa berbesar hati dihadiahkan semula seorang ibu dalam hidup. Maklumlah, mak aku dah 9 tahun pergi. Maka air mata pun berjujuran. Lupa pulak make up aku oi habis mata hahaha. Nasib boleh touch up balik.


Majlis bersanding pun diadakan pada hari yang sama dalam dewan masjid. Majlis yang sederhana tetapi penuh bermakna. Insyaallah nanti kalau free nak share wedding plan & checklist yang dibuat.



Nah belanja sikit gambar selepas akad nikah.
12 Mac 2016




Another one with my bridesmaids


Post wedding di homestay yang cukup romantis.

Monday, December 14, 2015

Family Tree

Assalamualaikum,
Salah sejahtera semua.
Sila taris nafas panjang & hembus kerana rajin pulak nak menaip harini.
Harap tekun membaca ya.

Pernah terbayang tak suatu hari nanti family tree kita makin bercabang rantingnya. Teringat masa sekolah dulu, selalu bergurau dengan classmates. 



"Eh kau nak kawin umur berapa?"

Jarang sekali aku fikirkan benda tu. Pada yang kenal aku, diorang tau aku jenis rock2 sikit. Masa kolej pun orang panggil aku Ella. (Adoi la korang) Jadi, sekarang ni macam mana?

Meh sini nak kongsi sedikit cerita kecil dari aku.

Sewaktu kolej, aku jarang-jarang lepak dengan perempuan. Sebab leceh bagi aku, better lepak dengan geng lelaki. Kawan perempuan yang aku rapat masa kolej ada dua je. Eka & Fatin, which sampai sekarang masih menjadi soul sisters aku Alhamdulillah. Yang hado geng-geng lelaki jela. Lecturer perempuan pun aku ngam suam-suam kuku je. Entahlah bagi aku lebih senang deal dengan lelaki especially bab assignment.

Jadi di mata aku masa tu tak ada yang special pun lepak dengan lelaki kecuali masa deal assignment. Yang lain tu masa nak makan, aku tengok tempat jugak. Kalau mamak, diorang mesti nak duduk luar sebab nak berasap. Dulu vape tak popular sangat. So tahap kelemasan rokok tu menghancurkan kebebasan pernafasan aku.

Lepas dari belajar pun aku tak lepak sangat dengan budak kolej, kecuali dengan Fatin. Ha start dari situ aku dengan Fatin dah macam kuku dengan jari. Nampak macam takde kena mengena kan? Haa abaikan je. Then selepas tu tak ada lah perbezaan sangat. Sehinggalah masuk alam pekerjaan. 

Alam pekerjaan is another step of reality yang kita kena tempuh. Bermacam ragam, tapi kalau apa yang kita buat tu seronok, takdelah rasa beban sangat. At this point, termuncullah semula seseorang hamba Allah ni, ex-classmate kolej yang bernama Rauf. Bila fikir-fikir rajin jugak la aku lepak dekat kafeteria kolej dengan kawan-kawan dia sekali. Lepas grad memang kita berdua tak contact. Tapi nak dijadikan cerita rapat balik. 

Mula-mula lepak macam biasa dengan dia. Tapi makin lama macam dia asik nak keluar berdua je dengan kita. Time tu dah rasa lain sikit. Jadi aku merujuk kepada pakar motivasi diri iaitu Cik Fatin Syazana. "Dude, I think he likes you." Jangan buat lawak boleh, tu member tu weh. "No no no, I seriously think he likes you."

Hmmm kenyataan Fatin dah membuatkan aku tak senang duduk. Bagi aku Rauf ibarat geng, member. I do admit that he's a nice guy. Tapi nak ke arah cinta, memang tak kot. Sangat awkward kalau dapat tau member kita ada hati dengan kita #saiatakuaddd

Nak dijadikan cerita disebabkan "tak kot" aku tula menjadi realiti perjalanan hidup. Makin ku kenal budinya, makin melekat pula.

Pada suatu hari Rauf jumpa Aboh saya seorang diri dan menyatakan hasrat di hati. Katanya dah memendam rasa sejak kolej. Cuma sekarang baru dia berani. Maka sesi merisik telah pun dijalankan dengan penuh berkat dan mudah. Pada 19/12/2015 telah selamat pun aku menjadi tunang kepada Rauf Salleh. Semoga perjalanan "member-member" kita ni dipermudahkan ke ikatan yang sah. Insyaallah.



Bergambar bersama rombongan lelaki

Tuesday, March 17, 2015

Selangkah ke Hadapan

Assalamualaikum, 

Pagi ini terdetik untuk teringat tentang blog ni. It's been a while. 


Update tentang life journey :


1. Moved on to another job as a Graphic Designer. Alhamdulillah finally.

2. Working on my future label (can't wait)
3. Still, Cameron Highland is the place to balik kampung.
4. Masih tak dapat peluang naik kapal terbang T___T
5. Dengan izin Allah, dapat bertemu dengan dua sahabat kolej sejak 2 tahun terpisah.
6. Niece and nephew are growing so fast. Dah betah bercakap dah.
7. Japan still on the list
8. Partner in crime...... lets say it didn't turned up well. Not sure who's the victim and who's the crime.

Tapi apa pun, I'm still one step ahead. To continue this journey.

My next mission is to find back old friends and just doing the hangout stuff, bertanya khabar, minum kopi, shopping and so on. Cause we never know when we'll be gone in this world right.

So lepas ni saya mungkin akan rajin kembali untuk menaip cerita. Pada yang sudi baca terima kasih, sebab blog ni suppose to be private, tapi ada old friends yang berjaya detect balik. (terer korang kannn) 


Anyway, selamat menjalani hari-hari dengan senyuman. Yosh!


Thursday, August 21, 2014

Mentari Menjengah Pagi

Assalamualaikum
Terasa sekejap sangat tidur. Mengantuk tak habis lagi. Mata masih terkebil-kebil. Actually memang sekejap je pun tidur. Mata bersengkang sampai pukul 3 pagi. Mungkin memikirkan tentang hari ini. Saya nak turun KL sebentar sahaja lagi. Macam jauh je kan hehe. Tapi hakikatnya memang terasa jauh. Dah rindu nak jumpa dua orang anak buah ni. Sofea dengan Mamai rindu Mak Ngah tak? Lagipun saya belum beraya dengan Along. Biarlah lambat, janji sempat ye.

Buka sliding door di beranda rumah, cahaya matahari mula memancar. Hangat je rasa bercampur angin sejuk yang bertiup sekali-sekala. Subhanallah. Saya pun memulakan langkah pergi beli tiket bas. Macam biasa dekat Uncle tu. Kembang kuncup hidung berjalan. Pagi ni tak ramai tourist pulak. Selalu kalau jalan ada je menegur "Good morning, Good morning"
Selepas bersalaman dengan keluarga, saya pun naik bas. Penuh tourist je, so disebabkan tak nak mabuk, saya pun tidur cepat-cepat. Bila sampai je Rawang, cuaca panas mula singgah. Pening kepala dengan terik mentari. Ya Allah, kalau ini panasnya matahari yang berjuta kilometer dari bumi, macam mana panasnya semasa akhirat yang sejengkal tu.
Bila sampai KL Sentral, lupa pulak saya berseorangan. Beg dah la gabak, berat, dua pulak tu! Nak patah pinggang menggendong beg. Sampai Sri Rampai saya pun dijemput, makan steak dekat Wangsa Link. Mahellll dan tak sedap. Entah apa special tempat tu, tapi ramai. Maybe tekak masing-masing kot.

Sampai je depan rumah, beri salam. Terdengar suara anak buah terjerit-jerit Mak Ngah! Mak Ngah! Hahaha budak comel ni, tapi saya menyorok tepi dinding. Pusing satu rumah dia mencari. Last2 jumpa jugak. Maka melekat la dua ketul di pangkuanku. Rindu letteww
Apa pun Alhamdulillah thank you Allah kerana dengan kuasamu selamat aku sampai.

Wednesday, August 20, 2014

Maafkan Tuan, Daku Bernyanyi

Assalamualaikum, salah sejahtera hendaknya kepada semua pembaca.
Melihat kepada post yang lepas menampakkan betapa telah lamanya saya tidak menjengah blog ini. Ya, sememangnya saya terlalu sibuk dengan urusan kerja, pindah, dan sebagainya.
Sehingga pada hari ini terdetiklah sudah hati untuk membuka akaun. Alamak aiii rindunya nak menaip. Melihat kepada kisah terakhir saya, oh my....bertarikh Mac 2014. 4 bulan saya meninggalkan dunia penulisan. Tak terkata. Dulu masa blog lama, saya la orang yang rajin update blog buat tatapan semua. Tu lah, bila usia sudah meningkat, kita memang sibuk dengan urusan masing-masing.

Okay, mana nak mula dulu ni ya. Oh ya, disebabkan kami sudah pun berpindah ke CH, maka saya pun mengambil keputusan untuk meninggalkan kompeni yang dah setahun saya kerja. Sedih memang sedih nak tinggalkan friendship yang dah terbina. Macam-macam kenangan yang terjadi semasa menjalankan tugas. Sekurangnya saya belajar macam mana nak handle pelanggan yang cerewet, kedekut, berkira, yang suka memaki hamun, berlagak, dan macam-macam lagi perangai pelik dapat saya saksikan. Tuhan saja yang tahu tahap kesabaran bekerja dalam bidang servis ni. Insyaallah saya akan gunakan pengalaman ini pada masa akan datang.
Setiap perjalanan mesti ada kesudahannya, begitulah lumrah kehidupan. Cuma pengakhiran itu tertutup secara baik atau pun tidak. Apa yang saya pelajari, walau susah macam mana ujian itu datang, kita tetap kena teruskan kehidupan. Semoga apa yang terjadi membantu kita untuk terus bangkit mengharunginya. Ingatlah dalam hati, Hasbunallah wanikmal wakil.
Pengalaman duduk di tempat tinggi ni memang berlainan dengan kehidupan bandar. Kalau dulu kita pakai sehelai baju je, sekarang berlapis-lapis. Kira badan kita ni mcm weather-shock la. Kulit jadi mudah kering. Kena paksakan diri untuk minum air banyak walaupun tekak tak minta air. Kalau nak mandi tak usah cakap, macam air batu. Tapi nasib baik la memang ada hot shower, takdela terjerit-jerit menahan sejuk.

Pendek kata kena biasakan diri la duduk dekat sini. Kalau dekat bandar ada shopping mall, panggung wayang, tempat nak hangout minum. Sini kalau ada pun kedai tutup pukul 5 petang. Malam yang ada pun kedai mamak, tak pun Starbucks Coffee (tak minum dah). Kalau nak pergi pusing2 pun, jalan kaki je. Kembang hidung menghirup udara segar tau. Tapi permandangan memang terbaik la di sini. Semuanya HIJAU, sejuk mata memandang. Subhanallah!
Apa pun tipu la kalau tak homesick, rindu wey KL tanah tumpahnya darahku. Semua kenangan ada termaktub di sana. Betul punya rindu yang teramat, Tuhan saja yang tahu. Harap korang di sana baik-baik belaka ya.

Okeylah, sampai di sini sahaja dulu. Insyaallah ada masa, saya buat nukikan baru. Wassalamu.

Tuesday, March 11, 2014

Embun Pagi Menjengah Hati

Assalamualaikum,

Apabila kita masih mencari, tiada apa yang mampu membantu diri kita selain Tuhan. Mungkin yang tersirat selama ni dah menjadi tersurat. Denai-denai pagi yang kulalui tak akan sama seperti birunya langit tinggi di sana. Actually takde kena mengena pun, saja nak buat intro macam seorang penulis (kalau ada bakatnya pun)

So sekarang adalah hari masuk kerja lambat, tetapi kalau hari-hari dah biasa bangun awal, akan terbuka jua mata ni dari lena mimpi. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana kau telah beri satu lagi hari untuk aku teruskan perjuangan hidup. PRODUKTIF!

Erm sebenarnya saya masih tak tahu nak tulis apa.. sebabnya still not in my alpha mode. I need caffein but I just can't, kerana caffein la saya dapat masalah kalsium yang rendah sekarang ni (I just love coffee so badddd!) Bila usia dah meningkat ni la baru terasa sakit sana sakit sini. Kurang kalsium la, kurang vitamin E lah, kurang air la, kurang berat badan la. Oh sentuh pasal berat badan I don't know somehow why my weight drop, nak kata kurang makan time kerja banyak je temptation di depan mata, balik rumah makan lagi. Agak membimbangkan kerana saya tak mahu la kelihatan seperti jerangkung yang sedang bergerak. Too skinny is so not good you know.

So.... okey gotta go cause I just don't have any idea what to write (still awkward!)
=___= Mungkin kepenatan mengajar kita untuk jadi kurang kreatif dan mengembangkan otak untuk berkarya. But hey, gotta keep climbing up till the top right? Okay Mimie stop mengarut dan pergi kerja. Jalani hari-hari anda dengan penuh yakin ya.

Tuesday, February 18, 2014

Berpagi Belum Menuai Murka

OMG dramatiknya tajuk. I like metaphor actually I really do. I like the way the rhetorical figures of speech which is somehow some people find out that it's hard to understand. Good. Stay macam tu biar saya je yang faham. 

Btw assalamualaikum,


Bukan nak menyatakan murka atau apa, cuma harini alhamdulillah mata terbuka semula selepas lena terbuai mimpi (kalau mimpi pun) But lately ni badan selalu sakit-sakit which I dunno how to explain, badan kejang-kejang almost every night and it hurt so bad. Sampaikan tak perasan air mata mengalir sendiri, kemudian sambung tidur semula. The next day, always nak pitam and so on. Hopefully today I will get better insyaallah.


Sebenarnya saya still kekok lagi nak menaip sebab di pagi hari ni kita kan like a retarded robot. I have to reboot to keep focus and everything. Hopeffully I didn't fell asleep (as always) on my way to work. Cause I hate it! Get tired easily man I need supplement or something.







Okey that's all, will write again when my alpha-mode is back on track.